Miért csökkennek a .hu domain regisztrációk?

A .hu domain regisztrációk csökkenését tapasztalhatjuk. Vajon mi lehet ennek az oka? Nincs már szükség annyi weboldalra? Kevesebb új blog indul? A magyar domainek veszítenek népszerűségükből? Ennek próbálunk cikkünkben utánajárni.

Az elmúlt 3 évet szemügyre véve egyértelmű csökkenés tapasztalható a .hu domain regisztrációk számában. Habár nagyobb volt a szakadék a 2021-es és 2022-es évek között, azért az idei adatok is egyelőre csökkenést mutatnak mind a januári, mind a februári eredményeket tekintve. Vizsgáljuk meg részletesen!

A januári .hu domain regisztrációk 2021-ről 2022-re 16,7%-kal csökkentek, a februári eredmények pedig 18,7%-os csökkenést mutattak. Ehhez képest az idei évben még alacsonyabb regisztrációs számokat láthatunk, hiszen januárban 4,4%-kal kevesebb .hu domaint regisztráltak, mint tavaly ilyenkor, februárban pedig 5,4%-os volt a visszaesés. Az egyes hónapok eredményei a vizsgált három évre vonatkozóan a következő diagramon tekinthetők meg:

Amennyiben összesítve nézzük az év első két hónapjának teljesítményét, azt tapasztalhatjuk, hogy 2021-ben 25 278, 2022-ben 20 808, 2023-ban pedig 19 794 .hu domain bejegyzés zajlott. Csupán két év alatt több mint 5 000 darabbal csökkent a regisztrációk száma. Mivel magyarázható mindez?

A Covid miatti korlátozások vége, vagy a gazdasági válság okozhatja? Valószínűleg mindkettő közrejátszik a domain regisztrációk számának csökkenésében, mely nem csak a magyar piacon jelentkezik, hasonló tendencia látszik a többi végződés esetén is. A 2021-es évben még erősen érezhető volt a koronavírus járvány hatása az élet minden területén. A korlátozások következtében egyes szektorokban nagy visszaesést tapasztalhattunk, míg az internethez köthető területek egyre népszerűbbé váltak. A domain regisztrációk száma is jelentősen megugrott 2020 márciusától, hiszen a korábban csak offline értékesítő üzletek és működő vállalkozások egyetlen esélye az volt, ha az online világba helyezik át tevékenységüket, ehhez új weboldalakra, és természetesen domain regisztrációra volt szükség. A növekedés egyértelműen meglátszott a .hu domain regisztrációs statisztikában is. Aztán a nagy fellendülés 2022-re alábbhagyott és csökkenni kezdtek a domain regisztrációk, mely úgy tűnik, az idei évben folytatódik. Ehhez nagy valószínűséggel hozzájárulnak a gazdasági válság hatásai is. Ahogyan a kötelező kiadások, mint élelmiszer, energia stb. árai emelkednek, az emberek többsége kevesebbet költ más dolgokra, ez a jelenség pedig feltételezhetően a domain piacot is érinti.

Mivel egyik kiváltó tényező tekintetében sem jósolnak a szakértők nagy változásokat a közeljövőben, így mi sem számítunk nagy fordulatra a domain regisztrációs kedvet illetően. Ettől függetlenül természetesen még semmi sem biztos, és érhetik meglepetések bármelyik szektort, ahogyan nem várt tényezők is hatással lehetnek a piacra. Mindenesetre kíváncsian várjuk az év további részének eredményeit!

Forrás: Rackhost.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .